11 Haziran 2015 Perşembe

Kos

Bodrum' a tatile gidenlerin, günübirlik; 'fırsat bu fırsat hadi bir Yunan havası alayım da geleyim' diyecekleri kısa mesafede bir ada 'Kos'. Yunanca' sı Kos olan 'İstanköy'; Yunanistan' ın 12 adasından sadece bir tanesi ve Bodrum kıyısına yakınlığıyla da geçiminin yüksek bir kısmını turizmden sağlamaktadır. Adayı bana göre en çekici kılan kısım; Hippocrates' in (Hipokrat) bu adada doğduğunun düşünülmesi ve kurduğu ilk hastanenin kalıntıların yer alması. 30.500 kişilik nüfusuyla, bünyesinde Yunanistan kökenli Türk' leri de bulunduran Yunan adası 'Kos'..

Kalınacak yer

Kos; bana göre rahatlıkla günübirlik gezebileceğiniz bir yer, illa kalmak isterseniz; adada SPA otelleri olduğu gibi, butik oteller de mevcut. İhtiyacınıza göre istediğiniz seçimi booking.com' dan yapabilirsiniz.

Nasıl gidilir?

Kos' da havaalanı yer alıyor ama direk uçuş olmadığı için masraflı ve yorucu olur. Bodrum' dan 45 dakikalık sürede feribot ile gitmek isterseniz; Bodrum merkezde herhangi bir tur firmasından gidiş-geliş biletlerinizi temin edebilirsiniz. Kos için Schengen vizenizin olması gerekiyor, vizeniz yoksa; vize işlemlerini de tur firmaları sizin için hallediyorlar.  (farklı tur firmalarında fiyat araştırması yapmıştık, ama hepsi aynı fiyatı veriyor, boşuna yorulmayın derim) Günübirlik gidiş-geliş 21 €, kalmalı gideceksiniz gidiş-dönüş 32 € (bunlar, yüksek sezon fiyatları) vize işlemleri de 55 €, vize için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Unutmadan, giriş ve çıkışlarda pasaport kontrol sırası beklemek durumundasınız ve giriş-çıkış pulu alıyorsunuz.

Liman
Kos Limanı

Şehir içi ulaşım

Bisiklet, motor, buggy (ATV motorlara benzer, ATV' lerden daha alçak bir araç), otomobil kiralayabilirsiniz. Feribottan indiğinizde kiralama yerlerini direk görebilirsiniz.

Kos Motorsiklet ile ulaşım

Adada otobüsler de yer alıyor ama biz günübirlik gittiğimiz için mini trenlere binmek istedik (kişi başı 5 €) , püfür püfür Kos' un en önemli gezilecek yerlerine gidebiliyorsunuz.

Mini tren turu

Mini tren turu

Gezilecek yerler

Feribottan inince, mini trene binmeden önce, yürüme mesafesindeki Hipokrat ağacına,

hipokrat ağacı

hipokrat ağacı çeşmesi

Neratzia Kalesi' ne,

neratzia kalesi

neratzia kalesi

neratzia kalesi

Defterdar Camii' ne ve hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz meydanlara uğrayabilirsiniz.

Defterdar Cami

Caddeleri


Meydan

Meydanlara giderken yol üzerinde çeşitli cafe veya pub tarzı yerlerde de mola verebilirsiniz. Daha sonra mini tren sizi;
Mini trenle yolculuk
Mini tren ile Asklipion' a giderken

Asklipion bölgesine, Hipokrat' ın ilk hastanesine, doğru götürecek. Hastane sağlık tanrısı Asklepios' a adanarak, Hipokrat' ın ölümünden sonra kurulmuştur, içinde; tapınak, tıp okulu, Apollon Sunağı ve bunları anlatan küçük bir müzesi yer almaktadır. (giriş ücreti 4 €) Hastane kalıntılarından; 3 kademeli olduğunu görebilirsiniz, en tepeye çıktığınızda sizi güzel bir Kos ve ufukta Bodrum manzarası karşılıyor.

Hipokrat Hastanesi

Hipokrat Hastanesi

Hipokrat Hastanesi Müzesi

sonrasında tekrar mini trene binip, Kos' un dar, yasemin kokulu sokaklarından şehir merkezine geri dönebilirsiniz. Adada denize girmek isterseniz adanın bir sürü plajı yer almaktadır, biz Bodrum' da bol bol denize girdiğimiz için, Kos' ta denize girmek istemedik, belki 1 gün kalmalı gitseydik, denize de girebilirdik. Plajların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Alışveriş

Hipokrat Ağacı' nın oradan, Vas Pavlou ve Apelou Ifestou caddelerine girip; domates reçeli (tavsiye ettikleri kadar lezzetliler) mıknatıs, zeytinyağı, şarap, doğal bakım ürünleri alabilirsiniz.

Hediyelik

Manav

Yemek

Alışveriş sonrası, limana yakın yerlerde sıra sıra bir sürü taverna, restoran ve cafe göreceksiniz. 

Barlar Sokağı

Meşhur Yunan mezeleri, balık yiyebileceğiniz gibi, fast-food atıştırmalıklar da yiyebilirsiniz. Malesef yemek konusunda, biz şanslı değildik, girdiğimiz yerden pek de memnun ayrılmadık.

Karışık Yunan Tabağı
Balık yesek iyiydi :(


Kos Adası; Bodrum' a gidip, yanınızda da pasaportunuz ve vize probleminiz yoksa günübirlik gidilmeye değecek bir yer. Gittiğinizde Bodrum' dan tek farkının Yunan kültürünü taşıdığını göreceksiniz. Sonuçta bu kadar yakın bir adadan doğa ve deniz olarak farklılık beklemeyin :)

Kos Adası - İstanköy


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder