14 Eylül 2015 Pazartesi

Bebeğinizle üçüncü 3 ay (6-9 ay arası)

Bebeğiniz tamamen yeni bir döneme giriyor, artık anne sütüyle beraber ek gıda ile beslenmeler, hareketlenmeler, hatta konuşma çalışmaları... Sizin için, 6 aydır büyüttüğünüz bebeğiniz, şimdi tekrar yeni doğmuş bebeğinizi elinize vermişler gibi, yine araştırmalar yapıp, etrafa türlü türlü sorular sorup, kafanızda bin tane endişe/çelişki ile gelen yeni bir döneme 'merhaba' diyebilirsiniz. Gözünüz korkmasın hemen, bu sürece kolayca alışıyorsunuz, ne de olsa ilk 6 ayınızı bebeğinizle beraber geçirdiniz..annesiniz artık, bunun üstesinden de gelirsiniz :)



6. ayımızı da kutladık

6. ayın, bana göre, en önemli gelişimi ek gıda süreci. Doktorunuz size ek gıdaya nasıl başlayacağınız hakkında bilgi verecektir, bununla ilgili ayrıntılı bilgiye benim yazımdan da ulaşabilirsiniz. Ek gıda tamamen bir süreç ve 6.ay bu sürecin sadece başlangıç noktası, bebeğinizin; bir anda küçücük midesine bizler gibi porsiyonlar sığdıramayacağını ve onun anne karnından beri tek içgüdüsü olan 'emme' dışında çiğneme refleksinin de bir anda oluşmayacağını dikkate alarak yola başlamanızda fayda var. İlk başlarda verdiğiniz bütün ek gıdaları (kahvaltı bulamacı, meyve püresi, yoğurt) reddedecektir, pürüzlü yemek istemeyecek, kaşığı ittirecek, tükürecek, ağlayacak, öğürecek.. Siz yılmadan her gün ek gıdalarınızı hazırlayıp aynı şekilde yedirmeye devam edin, günü geldiğinde kendiliğinden ağzını açacaktır. Mina bu üçlü ek gıda öğünleri içerisinde, 1 aylık denemem sonunda, sadece yoğurda ağzını açmıştı, püre ve bulamaç gibi pürüzlü şeylerin ağzına gelmesinden hoşlanmamıştı. 

Bebeğiniz 7. ayına geldiğinde, ek gıdaya ilave olarak sebze çorbası/püresi ve akşam muhallebisi gelecek. Yine bunları ilk başta reddedecektir ama merak etmeyin zamanla alışacaktır. Bebeğiniz 9. ayını tamamlayana kadar günde 5 öğün yemeği olmuş oluyor. İyi de 5 öğün yerse ne ara uyuyacak, ne ara emecek diye aklınıza gelebilir. 5 öğünün; üçü ana öğün (kahvaltı bulamacı, sebze çorbası/püresi, akşam muhallebisi), ikisi ara öğün (meyve püresi, yoğurt) diye geçiyor. Önemli olan ana öğünleri yemesi, ara öğünlerden de mümkünse bir tanesini yemesi. Eğer zaman açısından sıkıntı yaşanmıyorsa 5 öğünün hepsini yemesi de mümkün. Öğünler için verilen ortalama saat aralıkları:


  • Kahvaltı bulamacı: 7:30-08:00 bebeğinizin uyandığı saate göre kahvaltı zamanı değişebilir
  • Meyve püresi: 10:00-10:30
  • Sebze çorbası/püresi: 13:00-13:30
  • Yoğurt: 15:00-15:30
  • Akşam Muhallebisi: 18:30-19:00

Saat aralıkları bebeğinize göre değişkenlik gösterebilir

Öğünlerden sonra bebeğinize, önceden kaynatıp soğumasını beklediğiniz, suyu içirmeyi ihmal etmeyin.

Ek gıdalarla birlikte emzirmeniz; bebeğinizi emzirmeden önce ek gıdasını alması gerekiyor, sonuçta tokken alışmadığı ek gıdaları yemeğe bile yeltenmeyecek. Kahvaltı dışındaki öğünler sonrasında direk emzirmek yerine, bebeğinizin emmek istediği zamanı kollayın. Bu süre aralığında da bebeğinizle oyunlar oynayabilirsiniz.


Bebeğinizle oyun demişken; 6. aydan sonra bebeğiniz oturmaya (ilk başlarda mutlaka destekli oturtun, 7. ve 8. aylarda desteksiz, düşmeden oturmaya başlayacaktır), yüzüstü dirsekleri üzerinde durmaya ve yuvarlanmalara başlayacaktır, bazı bebekler bu dönemde emeklemeye başlayabilirler. (Mina için bu geçerli olmadı, kilosundan dolayı Mina' ya yuvarlanmak daha kolay geliyor, belki de annesine çekmiştir; ben de emeklemeden 1 yaşına gelince yürüyen tombiş bebeklerdenmişim :)) ) Bebeğinizin rahat yuvarlanması ya da emekleme alıştırmaları yapması için mümkün olduğunca geniş, tehlike içermeyen, yumuşak zeminlere bırakın. Etrafına ilgisini çekecek renkli, sesli oyuncaklar koyabilirsiniz.

oyuncaklarımız


Bunlara ulaşmaya çalışırken hareket edecektir. Bu aylarda el kol koordinasyonu iyice geliştiği için eline kavrayabileceği büyüklükteki oyuncakları verebilirsiniz (çok küçük parçalı oyuncakları bebeğinizden uzak tutun, ağzına götürebilir), hecelemesini kolaylaştıracak şekilde sesli kitaplarla bebeğinize kelimeleri heceleyebilirsiniz ama ne yaparsanız yapın ilk kelime genelde 'baba' oluyor sonra ' dede' oluyor, ' anne' yi de ihtiyaç halinde ağzından süpriz bir şekilde çıkarabilir :) Bunların dışında bebeğinize bazı el hareketlerini de öğretmeye başlayabilirsiniz; gel-gel, alkış, tel sarar, bye-bye deyip el sallaması.. Mina' ya 6. ayında bunları öğretmeye başladığımda, bu hareketleri bilinçsizce tekrarlıyordu. 7. ayından sonra, yapmış olduğu hareketlerin ismini bilerek yapmaya başlamıştı, bye-bye deyince el sallayıp alkış deyince alkışlaması gibi. 7. veya 8. ayında bebeğinizin koltuk altlarından kavrayıp tay-tay ayakta sağlam durmasını sağladıktan sonra sıralamasını da gözlemleyebilirsiniz.

Bebeğinizin bakımı bu dönemde biraz daha kolaylaşıyor. Duşa soktuğunuzda eline vereceğiniz duş oyuncakları sayesinde, banyo keyifleri uzayabilir. Duşunu aldıktan sonra konuşarak veya eline vereceğiniz herhangi bir oyuncak/keşfedeceği malzemeler (ıslak mendil ambalajı, krem kutusu gibi) sayesinde rahatça giydirebilirsiniz. Bu dönemde de burun ve kulak temizliğini ihmal etmemek gerekiyor. Burunları tıkalı olursa rahat uyuyamazlar, beslenemezler. Ben hala Mina' ya duşta, serum fizyolojik yaparak burnunu temizliyorum, en mutlu olduğu yerde bu işlemi yapınca Mina da ben de huzursuz olmuyoruz.  

6-9 aylık sürecin en güzel yanı diş çıkarması.. Diş çıkardıkları anda, kaşıntılar, salyalar, huysuzluklar ortadan kalkıyor (tabi bu da bir süreç, bir daha ki dişler çıkmaya çalışana kadar.. :( ) 


Mina'nın dişi çıktı
Dişim mi çıktı benim ?!

Mina' nin ilk dişleri 8,5 aylıkken çıktı ama her bebekte bu dönemde diş çıkaracak diye bir kaide yok, bazı bebekler erken diş çıkardıkları gibi, 10.aylarında veya bazıları da benim gibi 1. yaşlarında diş çıkarabilirler.

Bu dönemin bonusu da; bebeğiniz artık oturabildiği için pusetinden ana kucağını çıkarıp bebek arabanıza oturtabilirsiniz. 


İlk araba

Bebeğinize mama sandalyesi alma vaktiniz de geldi. Beslenmesini, sizinle aynı sofrada kendi mama sandalyesinde size eşlik ederek yaptırırsanız, sizleri inceleyerek yemek yemeği de öğrenecektir ve bebeğinize bir rituel oluşturmuş olacaksınız. Artık mama sandalyesine oturduğunda yemek yemesi gerektiğini anlayacaktır. Oto koltuğu için ise; eğer bebeğiniz pusetinden çıkardığınız ana kucağına hala sığıyorsa (ayakları dışarıya taşmıyorsa), oto koltuğu almayı biraz erteleyebilirsiniz. 

Yorucu döneme hazır mısınız? ek gıdalarla gelen değişik beslenme düzeni, hareketlilik yüzünden bebeğinizi durmadan kontrol altına almak, algıların tamamen açılmasıyla birlikte daha fazla daha değişik oyun ve oyuncak istekleri, anne ve babayı artık tamamen tanıdığı için en başta annesi olmak üzere anne ve babayı hep yanında istemesi.. Bu dönemin zorlukları gibi gözükse de bebeğinizin gelişiminin, büyüdüğünün en güzel göstergeleri bunlar. Tabiki de bunlara da hemen alışıyorsunuz ve bu süreç de hemen sizin hayatınızın bir parçası olarak size ilave oluyor :)

Büyüyen bebeğinizle eğlenceli, güzel, mutlu zamanlar geçirmeniz dileğiyle...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder