7 Ekim 2015 Çarşamba

Ek gıdada gelişme dönemi

Bebeğiniz 6.ayındayken başladığınız 3 öğünlük ek gıda sürecine, bebeğiniz 1-2 ay büyüdüğünde 2 öğün daha ilave ediliyor. 'Amann bu da nereden çıktı 3 öğün zordu, 2 öğün daha mı geldi?' demeyin, çünkü bebeğiniz biraz daha bu ek gıda işine alışmış halde..Eklenen 2 öğün bir 'tık' daha kolay. Bakalım neymiş bu iki öğün?!?

Birincisi sebze çorbası; yaratıcılığınızı kullanacağınız, sınırsız çeşitlerle oluşturacağınız bir öğün kendisi. İkincisi de akşam muhallebisi; sütünüzün azıcık değer kaybetmesi (alınmaca yok) ve artan ek gıdalar bir de en önemlisi bebeğinizin büyüyen mide kapasitesi sebebiyle geceleri rahat uyusun, bebeğinizi tok tutsun diye konulan bir öğün. 

6-9 aylık bebek gelişimi ile ilgili yazdığım yazıda belirttiğim üzere sebze çorbası öğlen saatleri 13:00-13:30 gibi, akşam muhallebisi de 19:00-19:30 gibi verilebilir. Saat aralıklarını bebeğinizin uyku ve açlık süreleri belirleyecektir. 

Şimdi gelelim size verebileceğim tarif önerilerine...  Sebze çorbası için başlangıç önerim (alıştıra alıştıra yol katetmeliyiz); 1 küçük boy kabak, 1 küçük boy havuç, 1 küçük boy patates, 1 kaşık pirinç veya bulguru 1 cimdik tuz ile suda haşlayın (su ölçüsünü göz kararı ayarlayabilirsiniz, sebzeleri ezmenizi sağlayacak su koymanız yeterli) sebzeler yumuşayınca çatal yardımı ile ezerek çorbayı püre haline getirebilirsiniz, son olarak da bir çay kaşığı kadar zeytinyağı dökmenizde fayda var. Patates sebebiyle bebeğiniz kabızlık problemi yaşayabilir, zeytinyağı ona yardımcı olacaktır. Ama dikkat!! çorbanız piştikten sonra dökmelisiniz ve zeytinyağ ile pişirmemelisiniz. Mina ilk başlarda, sebze çorbasında bana çok sıkıntı yaratmadığı için; 5 gün sonra sebze çorbasına ilaveler yapabilmiştim, 1 adet küçük boy soğan ilave ettim, daha sonra kabızlık yaşadığı için patatesi çıkarıp bir ara sadece kabak, bulgur ile çorba yaptım üzerine de dereotu ve maydanoz ilave ettim. Sonrasında kabak, havuç, patates, brokoli, bezelye derken çeşitleri git gide çoğalttım. Çeşit yapamam vaktim yok, bebeğime acele ne yapabilirim diyorsanız da; tarhana çorbası verebilirsiniz. Bunu da bebekler severler ve öğün olarak da pratik geçiştirebilirsiniz. Tarhanaya zenginlik katmak isterseniz de kaynatırken içine sebzeler ilave edebilirsiniz. Eğer bebeğiniz Mina gibi pütürlü yemekleri sevmiyorsa, sebzeleri ezmek yerine mikserde çırpıp iyice pürüzsüz hale de getirebilirsiniz. Özetlemek gerekirse, kullanacağınız sebzeler:


Sebze çeşitleri

  • Kabak, havuç, patates, soğan, brokoli, bezelye, karnabahar, enginar, kereviz, taze fasulye, ıspanak, bunları tabiki de mevsimine göre seçmelisiniz. (hepsini bir arada verebileceğiniz gibi, 2-3 tanesi kullanarak da yapabilirsiniz.)
  • Sebzeleri; maydanoz ve dereotu ile süsleyebilirsiniz. Bebeğiniz 7-8 aylık olduğunda çorbanızın içine kuru baklagil (mercimek, nohut gibi) ilave edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz 9 aylık olduğunda da çorbasının içine kıyma ilave edebilir, sebzeleri haşlamak için de kemik suyu kullanabilirsiniz.
Size ufak da bir öneri; benmari usulü sebzelerinizi pişirirseniz, sebzeleri bebeğinizin eline verip onun kendi yemek yemesini de sağlamış olursunuz. Ben Mina' nın eline brokoli veya karnabahar veriyorum, kendi yemeğini yerken bir yandan da püre haline getirdiğim çorbasını rahatlıkla yedirebiliyorum.

Örnek sebze çorbası tarifi:

  • 1 adet kabak, 1 adet havuç, 2-3 buket brokoli, 2-3 buket karnabahar, 1 avuç bezelye, 1 kaşık pirinç veya bulgur, 1 cimdik tuz
  • Hepsini 1 bardak suda haşlayın (su yeterli gelmezse, kaynar su ilave ederek çorbayı sulandırabilirsiniz)
  • Sebzeler yumuşayınca mikser ile çırparak pürüzsüz hale getirin, ocağınızın altını kapatın
  • Son olarak 1 tatlı kaşığı zeytinyağ ile karıştırarak bebeğinize yedirebilirsiniz :)
Gelelim akşam muhallebisine; pirinç unu, su ve pekmez (1 yaşına kadar şeker vermek yok!) ile kendiniz muhallebi yapabilirsiniz ama bize doktorumuzun tavsiyesi Hipp' in kaşık maması oldu. İçinde benim ilave edemeyeceğim kadar zengin içerik bulunmakta ve hazırlanışı da çok pratik. Biz Organik 'iyi geceler' tahıl bazlı yulaflı elmalı kaşık mamasını kullanıyoruz. 


Hipp Organik yulaflı elmalı iyi geceler sütlü tahıl bazlı kaşık maması

Yok benim içim rahat etmez diyorsanız size muhallebi tarifi vereyim hemen:

  • 1 bardak su, 1 yemek kaşığı pirinç unu (dilerseniz yulaf ve buğday da ilave ederek zenginleştirebilirsiniz), 1 tatlı kaşığı pekmez
  • Su ile pirinç ununu karıştırarak kaynatın
  • Piştikten sonra üzerine pekmezi ilave edip bebeğinize yedirebilirsiniz.

Bebeğiniz 9.ayını tamamladığında artık 'annem babam ne yerse ben de yemek istiyorum' evresi başlayacak, ufak ufak tattırarak merakını giderebilirsiniz. Önce bu öğünlerini (kahvaltı, meyve, sebze çorbası, yoğurt, akşam muhallebisi) güzelce yesin, sonra daha eğlenceli atıştırmalar başlayacak.

Unutmayın, bebeğiniz her gün iştahlı olamaz, bazı günler size dertlerini anlatamadıkları sıkıntıları (diş ağrısı, karın ağrısı, herhangi bir hastalık başlangıcı vb..) olduğu için yemek yemek istemezler. Bu dönemlerde bebeğinizi yemeğe zorlamak, onun yemeklerden/mama sandalyesinden soğumasına sebep olabilir.

Bir sonraki aşamaya gelene kadar herkese kolay gelsin, bebişlere de afiyet olsun :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder