2 Ekim 2015 Cuma

Hamile kalmaya çalışmak..Zorlu süreç

Bu ara etrafımda pek çok kişiden, hamile kalmaya çalışıyorum, olmuyor, canımız çok sıkkın gibi laflar duyuyorum. Ben de bu hisleri yaşayan çiftlere biraz yardımcı olmak, belki de onları rahatlatmak için birkaç kısa önerim olacak.


Çocuk istemek, ailenizi büyütmek çok büyük ve çok güzel bir karar. Yaşamış olduğumuz zorlu koşullarda birçok şeyden fedakarlık edip, 'tamam artık vakti geldi, hadi çocuğumuz olsun' diye heyecana kapılırız. İşler bu konuda bazı insanlar için planlandığı gibi gitmez hatta bu süreçte tüm planlarınız alt üst bile olabilir. Her an, acaba hamile miyim? diye düşünmekten, seyahatleri, sporunuzu, yemek düzeninizi değiştirirsiniz ve sonuç olumsuz olunca iyice canınız sıkılır. Hele bir de etrafınızda 'bizim hemen olmuştu !!' diyen yakınlarınız varsa, moral bozukluğu kaçınılmaz.

Psikolojik açıdan sizlere tavsiyem; 

  • Etrafınıza, bu süreçten mümkün olduğunca bahsetmeyin. Çünkü etrafınızı bu sürece dahil edecek ve her ay onların size 'oldu mu bu ay? hamile misin?' gibi sorularını yanıtladıktan sonra ' boşver üzülme, sonra olur, aman herkesin çocuğu mu var!?' gibi enteresan tesellileriyle yüzleşmek zorunda kalırsanız. 
  • Kendinizi hiçbir çiftle kıyaslamayın, hamile kalamamanın bin tane sebebi var ve siz, çift olarak, hiçbiri ile aynı olmadığınız için boşuna kafanız karışır. 
  • Aile büyüklerinize kulak asmayın, evet onlar hemen çocuk sahibi olmuşlar.. 30 sene öncesindeki hayat standartları ve evlendikleri yaşları düşünürseniz, belki siz de o senelerde yaşasaydınız hemen çocuk sahibi olabilirdiniz.
  • Eşinizi ya da kendinizi suçlamayın.. Suçladıkça ilişkinizde stres ortamı yaratmış olursunuz ki bu süreçte emin olun 'stres' en büyük düşmanınız. (Stres hormonlarınızın çalışmalarını, kan akış hızını yavaşlatır) 
  • Mutlu olduğunuz yerlere, mutlu olduğunuz kişilerle gidin. (çocuklu ortamlar sizi rahatsız ediyorsa, belli bir süre çocuklu arkadaşlarınızla görüşmeyin, zaten hamile kalınca bol bol onların kapısını çalacaksınız :)) 

zorlu süreç


Tıbbi olarak yapabilecekleriniz; (Sizlere sadece fikir olsun diye belirtilen önerilerdir, doktorunuz ile görüşmeden lütfen önerileri uygulamayınız)


  • Eğer sigara kullanıyorsanız, (eşiniz de buna dahil) çocuk yapmaya karar vermeden 1 sene önce bırakmalısınız.
  • Çocuk yapmaya karar verdiğinizde, doktorunuza gidip kan testi/ smear testi yaptırabilirsiniz. Hormonlarınız düzenli çalışıyor mu? Kan değerleriniz hamile kalmanıza uygun mu? Yumurtalık rezerviniz olması gereken aralıkta mı? sonuçlar olumsuzsa yol yakınken tedaviniz başlatılır, smear test sonucunuzda herhangi bir yara, enfeksiyon varsa da bunun tedavisi yapılıp sürece temiz bir şekilde başlayabilirsiniz. Eşinizin de yolun başındayken sperm testi yaptırmasında fayda var, eğer problem eşinizde çıkarsa vakit kaybetmeden doktorunuz size bir yol haritası çıkaracaktır.
  • Her iki tarafta da problem yok, her şey yolunda ve hamile kalamıyorsanız; doktorlar size 1 sene bekleyin diyecekler. 1 sene beklemek istemiyorsanız; 6. ayınızda rahim filmi çektirebilirsiniz..Hamile kalmanız için döllenmenin (rahim) tüplerinde olması gerekiyor, rahim filminde tüplerinizin durumuna bakılır. Bazen yapışık olduğu durumlarda, film esnasında kullanılan ilaçlarla açılabiliyor. Açılamadığı durumlarda operasyon ile tedavi edilebilir.
  • Her şey yolunda ve hala hamile kalamadıysanız, 1 senelik denemeniz sonrasında doktorunuz önce aşılama sonra tüp bebek tedavisi önerebilir. Genelde aşılamayı 3 kere denedikten sonra tüp bebek aşamasına geçiliyor. Bu süreçlerde de moralinizi bozmayın ve sakin kalın, stres; döllenen embriyonun vücudunuzda tutunmasına engel olacaktır.
  • Bu süreçte, güvendiğiniz sabit bir doktor ile görüşmenizde fayda var ve kesinlikle tedavi süreçlerinizi yarıda bırakmayın.
Bütün bu denemelere, tedavilere rağmen çocuk sahibi olamıyorsanız; terapilere katılabilirsiniz. 

Umarım çocuk isteyen herkes, çok yorulmadan/üzülmeden, çocuk sahibi olur. Lütfen bu süreçte mümkün olduğunca mutlu ve sakin kalmaya çalışın. 

Hayatınızı yaşamaya devam edin, emin olun siz ne kadar plan yaparsanız yapın çocuğunuz en uygun zamanda hayatınıza giriyor..

Not: Testler ve tedaviler için mutlaka güvenilen hastanelere gidin, bazı yanlış test sonuçları doktorunuzu yanıltabilir. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder