Bebeğiniz için en iyi ürünü alabilmek için hamileliğiniz süresince bebek mağazalarını dolaşır durursunuz, etrafınıza danışırsınız hatta yeri gelir sokakta tanımadığınız birini, beğendiğiniz bebek arabasını kullanıyorsa, çevirip 'memnun musunuz??' diye sorabilirsiniz de. Bebeğiniz için yapacağınız alışverişte fikir olması için bir de buradan dinleyin bakalım :))
Hamile bayanlar için fikir olması adına bir alışveriş listesi hazırladım, liste size 2-3 ay yetecektir. Sonrasında zaten bebeğinizin ihtiyaçları konusunda en iyi uzman siz kendiniz olacaksınız. Umarım yardımcı olabilirim.
Anneler için
- Emzirme Örtüsü: Olmazsa olmaz, dışarıda vakit geçirirken bebeğinizle hayat kurtarıyor.
- Emzirme Yastığı: Bir kere arkadaşımda denedim; kızımı emzirirken yastık durmadan kızımın altından kayınca almamaya karar verdim. Kızımın kafasını dayadığı kolumun altına yastık ile destek vermek emzirirken benim için daha rahat oluyor.
- Emzirme Sütyeni: Elija Toparlayıcı (ten rengi) modelini tavsiye ederim.
- Göbek Korsesi: Medikallerden almanızı öneririm, hem bel ağrınıza (dik durmanızı sağlayarak) hem de göbeğinizin çabuk toparlanmasını sağlayacaktır.
- Süt Arttırıcı İçeçek: Ben doğum yapar yapmaz 3 gün, günde 2 defa milkplus içtim, yeterli oldu.
- Göğüs Pedi: Lansinoh marka kullanıyorum, etraftan duyduğum kadarıyla diğer markalardan bazıları pamukçuk bırakıyormuş, kimisi nemli tutuyormuş, ben Lansinoh'ta böyle bir şey yaşamadığım için tavsiye edebilirim.
- Göğüs Ucu Kremi: Hastanede Garmastan Pomat önerdiler, bende işe yaradı. (emzirmeden önce kızıma krem bulaşmasın diye mutlaka temizliyordum)
- Göğüs Ucu Kalkanı: İlk zamanlarda bebeğiniz sütünüzün hepsini çekemediği için, sütünüz ziyan olmasın diye kalkanda biriktirip buzlukta (saklama poşetlerin içinde) , sonra kullanılması için (tavsiye edilen saklama ömrü 3 ay), saklayabilirsiniz.
- Göğüs Pompası: Bebeğiniz doğduktan sonra da alabilirsiniz, belki bebeğiniz bütün sütünüzü çekecek ve ihtiyacınız olmayabilir. Bence önceden almamak gerekiyor. Kızım yeni doğan sarılığı geçirdiği için ilk başlarda bol süt vermek adına emzirdikten sonra pompa yapıp, pompaladığımız sütü şırınga yardımı ile içiriyorduk. Sarılığı geçince, bir daha pompa ihtiyacımız kalmadı. Ürün olarak da Lansinoh ikisi bir arada elektrikli göğüs pompası kullandım. ikisi bir arada olmasının avantajı 15 dakikada işleminiz bitiyor, diğer türlü 30 dakika pompa başında beklemeniz gerekecek.
- Sterilizatör: Mamajoo'nun pratik sterilizatörünü tercih ettim, içine bir miktar içme suyu koyup mikrodalgada 2 dakika ısıttığınızda tüm ürünler steril hale geliyor. Biberon, emzik kullanmıyorsa bebeğiniz çok fazla sterilizatör ihtiyacınız olmuyor.
- Süt Saklama Poşeti: Lansinoh süt saklama poşeti kullandım, üzerine tarih yazabileceğiniz kısım olması ve poşetin kilit yerlerinin sağlam olmasına dikkat etmeniz yeterli
- Emzirmeyi Kolaylaştıran Üst Giyimler: Göğüs altından bollaşan,salaş, uzun bluzlar (Zara'da veya hamile giyim mağazalarında bulabilirsiniz) gömlek (tek başınıza çıkacaksanız bir yere gömleği tavsiye etmem, tek elle düğmeleri kapatmanız zor oluyor) yarıya kadar fermuarlı bluzlar (uzun arayışlar sonrasında 2 gün önce LCWaikiki Hamile Reyonunda lacivert yarıya kadar fermuarlı bir bluz buldum, baya da kullanışlı)
- Gecelik-Sabahlık: İstanbul- Bağdat Caddesi/Erenköy'deki Pelin İç Giyim'den almıştım. Hastaneye 3 gecelik 2 sabahlıkla gittim hepsini de kullandım. Ameliyat sonrasında kullandığım gecelik komple süt olunca (ilk süt biraz yağlı olduğu için leke leke bir görünüm oluşuyor) diğer gecelik ve sabahlık takımı giydim, sonrasında da fotoğraf çekimi için biraz daha görsel bir takım giymiştim. Bence en rahat gecelik-sabahlık anneler için; penye, işsiz, dantelsiz, önden çift taraflı cırt cırtlı olanlar.
- Hamile Alt Giyim: Hamileliğinizde aldığınız pantolonları 1-2 ay daha giyeceksiniz. Hem dikişler hem de karnınızın eski formuna kavuşması süre aldığı için. Bu süreçte bel lastiği gevşek olan eşofmanlar, taytlar baya kullanışlı oluyor.
Bebekler için
- Nemlendirici Krem: Bebeğin kendi cilt yapısını bozmamak adına doktorumuz önermediği için biz kullanmıyoruz.
- Bebek Şampuanı: Doktorumuzun önerisi ile Mustela Köpük Şampuanını kullanıyoruz.
- Bebek Yağı: 2.ayından sonra kızımıza duş sonrasında Bioderma Bebek Yağı'na başladık, uykuya rahat geçmesini sağlıyor.
- Banyo Küveti: Komplike bir şey almadık, klasik küveti ve ayak (eğer duş yeriniz müsaitse ayak alın çünkü içi su dolu küveti taşıyıp suyunu boşaltmak zor olur, bizim duş yerimiz geniş olduğu için ayaklardan küveti indirmeden suyunu boşaltabiliyoruz), içine de süngerini aldık.
- Lif: 4,5 aydır lif kullanmıyoruz, bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için köpük şampuan ve elimizi kullanarak yıkama işlemini gerçekleştiriyoruz.
- Bebek Havlusu: 5 adet havlumuz var, bize anca yetiyor. Havlular çabuk kirlenebiliyor (netice de bebek için kullanıldığından ne zaman altlarına yapacakları belli olmuyor :))) biraz büyük havlu almakta fayda var, duştan çıkınca rahatlıkla her yerini örtebilirsiniz.
- Ağız Bezi: Emzirme sonrasında bebeklerin ağız kenarında süt kalmaması için (pişik olmasını önlemeniz adına) her gün ağız bezine ihtiyaç duyacaksınız. Daha sonrasına diş çıkarma döneminde fazla tükürük salgıladıklarında da ihtiyacınız olacaktır. İstanbul-Bağdat Caddesi/Caddebostan'daki Dodanlı'dan ince ağız bezleri almıştım, onlar baya kullanışlı. Onların dışında Mothercare'de havlu ağız bezlerini de tavsiye ederim (diş çıkarırken havlu iyi bir diş kaşıyıcı oluyor :))
- Biberon-Emzik: Bence bebeğiniz doğduktan sonra almalısınız, kızım hiçbir şekilde emzik almıyor. Yeni yeni anne sütünü biberonda vermeyi deniyoruz, biberon da almıyor. Boşuna önceden masraf etmeyin :)
- Bebek Bezi: Bebek doğmadan önce fazla fazla alıp stoklamayın, çok çabuk büyüdükleri için bez numaraları hemen değişebiliyor.
- Islak Mendil: Uni baby Yenidoğan'ı kullanıyorum, bazı mendiller çok nemli bırakıp bebeğiniz poposunun pişik olmasına sebep olabilir, buna dikkat etmelisiniz ilk başlarda.
- Pişik Kremi: Her gece yatarken Bepanthol sürüyorum, bugüne kadar pişik olmadı.
- Alt Değiştirme Bezi: Tek kullanımlık (dışarıya çıkarken iyi oluyor) bir de sürekli odası için alt değiştirme minderi.
- Korbell Çöp Kutusu ve Poşetleri: Bebek bezlerini atacağınız bir çöp, kokuyu önler. Biz 2 günde bir bazen her gün (yoğunluğa bağlı :) ) torbasını değiştiriyoruz.
- Burun için serum fizyolojik: Burun Aspiratörü yerine serum fizyolojik ile burun tıkanıklığını gideriyoruz.
- Tırnak Makası ve Kağıt Törpü: Yeni doğduklarında tırnak makası ile tırnakları kesemediğiniz için ilk başlarda kağıt törpü ile kısaltıyorsunuz daha sonra tırnak makası ile kesmeye başladığınızda düzeltmeler için kağıt törpü tekrar lazım oluyor.
- Tarak: Yumuşak uçlu fırçalar işinizi görecektir.
- Termometre: Weewell Dijital Nem ve Sıcaklık Ölçer aynı zamanda saat göstergesi olan ürün çok işimize yarıyor. Hem emzirme sürelerini rahat takip edebildiğim bir saat, hem de oda sıcaklık ve nem değerlerini inceleyip odanızı olması gereken sıcaklığa getirebiliyorsunuz.
- Ateş Ölçer: Hastanelerde de kullanılan kulaktan ateş ölçeri tercih ettik.
- Buhar Makinası: Kış aylarında doğan bir bebeğiniz varsa veya kuru havası olan bir şehirdeyseniz mutlaka her gece çalıştırmanız gerekli. Buhar makinasında, haznesinin geniş olması gece boyunca durmaksızın çalışması sağlar.
- Bebek Telsizi: Görüntülü/görüntüsüz sizin ihtiyacınıza kalmış. Biz görüntüsüz telsiz kullanıyoruz, sesi net bir şekilde iletmesi yeterli oluyor.
- Bebek Arabası (puset): Tavsiye edebileceğim markalar; Inglesina, Bugaboo, Concord, Mamas&Papas. Bu markaların pusetleri gerçekten çok iyi. (pratik kapanma, hafif oluşları, rahat sürüş bakımından) Tercih sizin bütçe ve zevkinize kalmış. Biz Mamas&Papas Urbo2'yi aldık, Adıyaman kaldırımlarına ve sık yapacağımız uçak yolculuklarına dayanıklı olması için. Hem katlandığında fazla yer kaplamıyor hem de tekerlekleri sağlam ve hafif. (genelde bu markalar yağmurluk ve sineklik veriyor, ekstra almanıza gerek kalmaz.)
- Ana Kucağı: Bebek arabaların kimisinde takım olarak satılıyor, kimisinde ayrıca almanız gerekiyor. Ana kucağını ilk 6 ay kullanıyorsunuz (arabanızda da bebeğinizi oturttuğunuz koltuk ilk 6 ay ana kucağı oluyor, daha sonrasında araba koltuğu almanız gerekmektedir.) Biz Cybex kullanıyoruz, bunda dikkat edeceğiniz; bebeğinizi yatıracağınız bölümde bel ve kafa desteğinin olması.
- Bebek Çantası: İç haznesi geniş, rahat açılabilen, içinde en az 3 gözü olan(ağız bezlerini,ilaçları, alt değiştirme bezini koyabileceğiniz) ayrıca biberonluk haznesi bulunan bir çanta kullanabilirsiniz. Sırt çantasını önerenler de var ama ben çantayı arabaya astığım için omuz çantası tercih ettim.
- Kıyafet: Hastane çıkışı (body,tulum,bere, eldiven, örtü,patik,yelek) Yenidoğan bebek kıyafetlerinden (body, tulum, eldiven, çorap) 7'şer adet almıştım. Fazla bile geliyor çünkü yenidoğan bebek çok çabuk büyüyor ve bebeğinize gelişimi için küçük şeyler giydirmemeniz gerekiyor. (Alırken tiny baby, new baby olmamasına dikkat edin, hatta boy-kiloya bakarak satın alın mutlaka. Yeni doğan bebekler 3,5 kg-4,5 kg/ 50 cm-53 cm civarındadır)5'er adet de 0-3 ay (body, tulum) alabilirsiniz. Eldiven almayın çünkü bebeğin kendini keşfedebilmesi için ellerin serbest kalması gerekmektedir. Penye ve mevsime göre kalın örtüler. (1 tane büyük kare boy örtü almanızı tavsiye ederim, soğuk havalarda dışarı çıktığınızda ikiye katlayıp (üçgen haline getirip) pusette bebeğinizin üstüne rahatlıkla örtebilirsiniz.) 3-5 adet yelek/hırka; bunları mutlaka penye alın, örgü,yün gibi yelek/hırkaların tüyleri bebeğinizin ağzına kaçabilir. Bere, patik, önlük (tükürük için) mont, astronot tulum. Bebeğinizin doğum mevsimine göre hesaplayın bunları almanızda fayda var. İlk zamanlar bu ürünler size yetecektir, sonrasında bebeğinizde ele geleceği için bol bol elbise, gömlek, pantolon, saç bandı, ayakkabı, eşofman takım gibi ürünleri alırsınız.
- Bebek Çamaşır Deterjanı: Granüllü Deterjan kullanmanız gerekmektedir, Dalin' in granüllü lavanta kokulusunu kullanıyorum. Lavanta kokusu bebekleri rahatlatıp uykuya kolay geçmelerini de sağlıyor. Bu deterjan ile birlikte yumuşatıcı kullanmanıza gerek yok.
- Beşik: İlk 6-7 ay yanınızda yatıracağınız için, sallanabilen fazla yer kaplamayan, tekerlekli (beşiğin yerini değiştiren rahat etmeniz için) tercih edebilirsiniz.
Odası için
- Oda Takımı: Sivri köşeleri olmayan, boyası/cilası bebeğe uygun olabilecek ürünleri tercih etmelisiniz. Dolap, şifoniyer, yatak (tercihen sonradan büyüyen yatak alabilirsiniz) bebek doğmadan en az 3 ay önceden almalısınız ki mobilya kokusunu bebeğiniz teneffüs etmesin
- Ev Tipi Ana Kucağı: Çok hızlı kilo alabilen bir bebeğiniz olması ihtimaline karşılık ben size Nuna'yı tavsiye ederim. 60 Kg'ya kadar dayanıklı. Bebeğinizin doğumundan ilkokul çağına kadar kullanabileceği bir ürün. Benim yeğenim 2 yaşında ve Nuna'ya oturup oyuncaklarıyla TV izlemeye bayılıyor. Diğer ürünlerin kilo kapasitesi 7,5 kg-10 kg arası değiştiğinden ömürleri uzun olmuyor, çabuk kırılabiliyorlar.
- Halı: Tüylü veya sert tüylü olmayan, anti-alerjik bir halı tercih etmelisiniz.
- Perde: Kolay yıkanabilen ve işinizi kolaylaştırmak adına ütü istemeyen.
- Emzirme Koltuğu: Kesinlikle bu liste içindeki en kullanışlı ürün. Bebeğinizi; ayaklarınızı uzatarak aynı zamanda sallanarak rahatlıkla emzirip-uyutabileceğiniz bir koltuk sizin işinizi kolaylaştıracaktır. İstanbul- Modoko bebek/çocuk mobilyacılarından çeşitli ürünler bulabilirsiniz.
- Çamaşır Sepeti: Ayıcıklı hasır çamaşır sepetlerinden baya bir aramıştım, Koçtaş'ın internet sitesinden bulup sipariş ettik. 2 gün içinde evimize geldi :)
- Avize: Rahat tozunu alabileceğiniz bir ürünü tercih etmelisiniz.
- Duvar kağıdı veya boyama: Bunu da mobilyalar gelmeden önce halletmelisiniz.
- Duvar Stickerı: Duvarınızı boyama veya duvar kağıdı kullanma şansınız olmadıysa stickerlarla da aynı havayı yakalayabilirsiniz. Önerebileceğim markalar: Dekorjinal, Modelce, Besta, bunlara evmanya.com'dan ulaşabilirsiniz.
Şimdiden iyi alışverişler :)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder