Kalınacak yer
Şehrin merkezindeki otelleri tercih edebilirsiniz, Balıklı Göl' ün hemen karşısında Hotel El-Ruha' da kalabilirsiniz ya da ben lüksten vazgeçmem derseniz, Hilton Garden Inn, Nevali, Dedeman gibi otellerden birinde de kalabilirsiniz. (Balıklı Göl ve çarşısı için araç ile gitmeniz gerekmektedir)
Nasıl gidilir?
Komşu şehirlerdeyseniz, araba ile kısa sürede ulaşabilirsiniz.. Yollar, hala yapım aşamasında olduğu için araba kullanırken, dikkat etmeniz gerekmektedir. Uçak ile; Pegasus, THY, Onur Air uçuşları bulunuyor.. Birden fazla seçeneğiniz olduğu için uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Havaalanından Havaş ile merkeze 40-45 dakikada gitmeniz mümkün.
Şehir içi ulaşım
2012 yılında almış olduğu Büyükşehir ünvanı sayesinde, şehir içi ulaşım rahatlığı mevcut. Urfa Kart sayesinde de şehir içi ulaşımınızı rahatlıkla planlayabilirsiniz.
Gezilecek yerler
Tabikide ilk önce Balıklı Göl' e gitmelisiniz, Balıklı Göl' de duanızı edip balıklara yem attıktan sonra
Hz. İbrahim' in doğduğu mağaranın bulunduğu Mevlid-i Halil Cami' sine uğrayabilirsiniz.
Camiden çıkar çıkmaz da kendinizi hemen çarşının içine atın.. Bakırcılara doğru ilerleyin ve mutlaka buradan da kendinize veya yakınlarınıza hediyelik uygun fiyata bakır/ şal almayı ihmal etmeyin..
Şal satanların önünden Gümrük Han' a gidip mırra veya menegiç kahvenizi yudumlayarak yürüyüşünüze mola verebilirsiniz. Dilerseniz buradan daha ileriye doğru yürüyüp, şehrin dar sokaklarını keşfedebilirsiniz ya da geri dönüp Balıklı Göl' de akşam ışıklandırmaları manzarası eşliğinde, çevresindeki kafelerde oturabilirsiniz. Bir başka gününüzde, Göbekli Tepe' ye gidebilirsiniz. Burası şehirden yaklaşık 20 km uzaklıkta,,
![]() |
Fotoğraf: http://aetherforce.com/the-gobekli-tepe-mystery/ |
Dünyanın en eski mabedinin burada bulunmasıyla, tarihte ciddi değişikliklere sebep olmuş; önce din ve mabed sonra medeniyetin oluştuğu ortaya çıkmıştır. Göbekli Tepe' de, dikili taşlar, kabartmalı hayvan, yabani bitki ve tapınma amaçlı törensel alanlar göreceksiniz. Bir başka gününüzde de Harran' a geçebilirsiniz; Şanlıurfa' dan 48 km uzaklıkta, burada bir tane Harran evi, Harran harabeleri ve Harran Üniversitesi' ne görebilirsiniz.
Fotoğraf: www.harran.gov.tr |
Harran Evi' nin içinde de Şanlıurfa' nın yöresel kıyafetlerinden birini giyip, fotoğraf çekilebilirsiniz. Son olarak da Halfeti' ye gidebilirsiniz. Halfeti de Şanlıurfa' ya 111 km mesafede, buraya gitmek için araç kiralamanızda fayda var. Halfeti' ye gittiğinizde mutlaka bir tekne turu ayarlamalısınız. Tekne fiyatları 50 TL ile 120 TL arası değişiyor (kişi başı fiyatı değil, komple tekne tur fiyatı),
tekne ile Fırat Nehri üzerindeki su sarnıçları, Rum kalesi, Barşavma Manastırı' nı gördükten sonra,
sular altında kalan evlerin orada bir kafede mola verip, lezzetli çaylarından içebilirsiniz.
Alışveriş
Şanlıurfa Çarşısı' ndan; bakır, şal, tespih, altın bulabilirsiniz. Bunların dışında hediyelik çerezler, baharatlar, nar ekşisi hatta şişe halinde satılan mırra (bir kahve türü, farkı; diğer kahvelere göre daha uzun süre demleniyor, bu sebeple de tadı biraz acı) da bulabilirsiniz. Balıklı Göl' ün etrafında da şehre özel hediyelik mıknatıslar, kıyafetler, hediyelik eşyalar satılıyor. AVM ihtiyacınız olursa da; şehirde Piazza, Urfa City, Abide Park AVM' leri bulunuyor.
Yemek
Güneydoğu' da yiyebileceğiniz en lezzetli yemekler (bana göre) Şanlıurfa' da. Ama nerede yediğinize dikkat etmelisiniz. Lahmacun için en iyi yer; Balıklı Göl' ün yakınındaki Beyaz Köşk (burada kebap da var ama lahmacunu baya iyi, kebabı başka yerde yiyebilirsiniz.) Kebap ve yöresel yemekler için; Cevahir Konuk Evi (hafta sonuna denk getirirseniz, sıra gecesine de katılabilirsiniz.)
Gülhan Restoran (buradaki şıllık tatlısı da enfes), ciğer ya da terbiyesiz tavuk severseniz de Gümrük Han yakınındaki sıra sıra ciğercilerden, Ali Baba Ciğer Salonu' na gidebilirsiniz. Çay, kahve için ise; Balıklı Göl' den kale yoluna doğru çıktığınızda Çift Mağara' yı göreceksiniz (mağarada nargile ve şıllık tatlısı da bulunmakta), oraya gidip Şanlıurfa' nın mağaralarından birini de görmüş olursunuz
veya Balıklı Göl etrafındaki kafelerden birinde de oturabilirsiniz (buralarda yemek yemeyin, unutmayın buralar kafe oldukları için yemekleri pek güzel bulamazsınız),
çay- kahve molası için önceden de belirttiğim gibi Gümrük Han' a da gidebilirsiniz.
Bana sorarsanız, Şanlıurfa gerçekten görülmeye değer bir şehrimiz ama yaz mevsiminde giderseniz kavrulursunuz. Gitmek için bahar aylarını tercih etmelisiniz (gerçi bahar ayında da, şansınız varsa, yağmur yağmadığı zamanda gidersiniz) Bir de, imkanınız varsa hafta içine denk getirin, çünkü hafta sonları hem turist hem de şehirde oturanlar Balıklı Göl ve çarşıya hücum ediyorlar.
İyi Gezmeler..
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder