İlk 3 aylık süreçte en fazla bahsi geçen, meşhur 40 günlük lohusalık sürecidir :) ilk 40 günün önemi; hem sizin vücudunuzun hem de bebeğinizin toparlanma süreci. Bu sürede yalnız kalmamanız çok önemli, yanınızda yardımcı biri mutlaka olsun çünkü bebeğinizin bakımını siz sağlarken sizin de bakımınızı birilerin sağlaması lazım :) Eskiden, anne olmadan önce, herhangi bir operasyon geçirdiğinizde, toparlanma sürecinizde kendi başınıza dinlenerek geçirirken şimdi ise kendinizi toparlarken, bebeğinizin de bakımını ihmal etmemeniz gerekiyor. Ama bebeğinize iyi bir anne olabilmeniz için, sizin de kendinizi iyi hissetmeniz gerekli !! Bunun için; ılık bir duş, bebeğinizle birlikte uyku molaları, temiz hava sizlere iyi gelecektir. Bu sürede, hormonlarınız hamile kalmadan önceki değerlerine geri dönmeye çalıştığı için, biraz stres, alınganlık, depresif olmanız normal ama bunun arkasına sığınarak hayatı kendinize, çevrenize ve de bebeğinize zindan etmeyin.. Kötü düşüncelerden uzaklaşın (bundan sonra hayatım hep böyle mi olacak? hiç sosyal hayatım kalmayacak mı? vücudum iflah olmaz artık! bebeğimi nasıl büyüteceğim? ), merak etmeyin her gün biraz daha alışacaksınız anne olmaya ve bebeğiniz büyüdükçe size biraz daha zaman kalacak. Başkaların dediklerini dinleyin, ama aklınıza yatmıyorsa unutun gitsin, takılmayın laflara!! (birçok kişi bebek konusunda kendini uzman olarak gördüğü için müdahaleler olacaktır, siz sadece doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda kendi aklınıza yatan sistemi oturttun ve bebeğinizle aranızdaki ilişkiyi kendi sisteminizde devam ettirin.)
Hastaneden sonra (Mina 30 günlük olana kadar annemlerde kaldık, Adıyaman' a sonradan geçtik) annemin evine geldiğim ilk gün, sudan çıkmış balık gibiydim ve hiçbir sistem kafamda oturtamadığım gibi, birçok tavsiye, bebeğimi durmadan emzirme durumunda kalmam, ağrılarım benim moralimi direk bozmuştu. Evdeki 2.günde kendi kafamda sistemi oturttum; bebeğimi emzirirken bir başıma kaldım. (sessizlik, bebeğinizle baş başa kalmak, inanın hem size hem de bebeğinize çok iyi geliyor.) gündüzleri Mina' yı yatırırken onunla beraber aynı odada uyudum (uyandığımda Mina' nın küçük sevimli suratını görmek bana güç veriyordu :) ), sağlıklı beslenerek ve bol su içerek kilo verdim (vücudumun büyük bir hızla eski haline döndüğünü görmek beni mutlu ediyordu) ve her zaman için gülümsedim (moralim bozulsa, yorgun olsam bile güldüğüm zaman kendimi mutlu hissediyordum, çevremin de bana gülümseyerek yaklaşmasını sağlıyordum). Eğer sizin moraliniz yüksek olur, vücudunuz dinç olursa emin olun sütünüz (kaliteli bir şekilde) artacaktır ve bebeğiniz de huzurlu olacaktır.
Peki bebeğiniz bu ilk döneminde neler yaşıyor? O da etrafını algılamaya çalışıyor :) ilk haftalarda, durmadan elini boşluğa uzatır, hala anne karnında olduğunu zannettiği ve kendini güvende hissettiği o 'duvarlara' dokunmaya çalışmasından. Boşluk, bebeğinizi endişeye sokacaktır, bunun yüzünden mükemmel 3' lü (uyku, tokluk, gaz sancısı olmaması) olsa bile ağlayabilir. Sakın ağlayan bebeğinizi kucağınıza almamazlık etmeyin (kucağa alışır olayı yeni doğan bebeğiniz için geçerli değil) Onun size ihtiyacı var, güvende olduğunu hissetmesi için sizin kokunuzu alması lazım. Bu durum ilk 2-3 ay geçerli olacaktır.
İlk 3 ay bebeğinizin bakımı nasıl olacak?
- Doktor kontrollerini ihmal etmeyin, hastaneden çıktıktan sonra ilk hafta ilk kontrolü olacak daha sonra her ay kontrollerine götürmeye devam edeceksiniz. (bu kontroller sayesinde, kilo alımına göre, emzirme sürecinizi doktorunuz yönlendirecektir.)
- Göbek bağı; göbek bağı düşene kadar bebeğinizi yıkamayın derler, biz Mina'yı 3. gün yıkamaya başladık. (duş, hem gazını rahat çıkarmasına hem de gece uykusuna rahat geçmesine yardımcı oldu.) Göbek bağının enfeksiyon kapmaması için duştan çıkınca Babusol Solüsyonu ile spreyi sıkarak etrafını hijyenik bez ile kapatıp giydiriyorduk. Mina' nın göbek bağı 12.günde düştü, son 2 gün kuruyup düşmesini sağlamak için yıkamamıştık.
- Bebek bezi; sık sık değiştirmelisiniz. Zaten ilk aylarda her emdiğinde bezini dolduracaktır, cildi hassas olduğu için pişik olmasını önlemek adına hemen bezini değiştirmelisiniz. Pişik kremini de sadece geceleri sürmeniz yeterli olacaktır.
- Beslenme; ilk 3 ay gündüzleri 2 saatte bir 20' şer dakikadan toplam 40 dakika, geceleri 3-4 saatte bir emzirebilirsiniz. Emzirmek ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
- Temizlik; her gece yatırmadan önce bebeğinize duş aldırın. (yalnız 2 günde bir şampuan kullanın.. İlk 2 ay bebeğinizi yüzüstü tutarak sırtından su dökerek hızlıca yıkayın..3.ayında rahatlıkla duş keyfi yaptırabilirsiniz :) )
- Bebeğinizin altını temizlerken, evdeyseniz, su ile yıkayın (hem rahatlamasını sağlarsınız, hem de pişik olmasını önlersiniz. Cildini iyice kurulayarak bebeğinizi bezini bağlayın ki, nemli cilt pişiğe sebep olur.) Emzirdikten sonra, ağız beziyle, ağız etrafındaki sütü silmelisiniz (süt bebeğinizin cildini tahriş edebilir) tırnaklarını düzenli kesin ki kendi cildine zarar vermesin; ilk ay kağıt törpü ile kısaltabilirsiniz daha sonrasında tırnak makası ile kesebilirsiniz. (bebeğiniz uyurken tırnaklarını kesebilirsiniz.) Bu dönemde bebeğiniz ellerini hep kapalı tuttuğu için, avuç içlerindeki pamukçukları da nemli bir bezle veya su ile temizleyebilirsiniz. (merak etmeyin 1. veya 2. aydan sonra ellerini keşfettiğinde, ellerini açacaktır.)
- Gaz çıkarma; her emzirmeden sonra bebeğinizin gazını mutlaka çıkarmalısınız. (omzunuza yaslayarak elinizi bebeğinizin belinden yukarıya doğru okşayarak veya bebeğinizi yüz üstü göbeği dizinizin üzerinde olacak şekilde yine sırtını okşayarak çıkarabilirsiniz.) Geceleri uyumayacak derecede gaz sancısı çekerse mutlaka doktorunuza başvurun.
- Uyku; gündüzleri yanında durabiliyorsanız, yüzüstü yatırabilirsiniz (hem kafa şekli düzgün olur hem de göbeğin üstüne yattığı için gaz problemi minimuma düşer) geceleri ise sol tarafa dönük bir şekilde yan yatırmalısınız. Bebeğinizin mide kapakçıkları yeteri kadar çalışmadığından, kusmasını veya reflü olmasını önlemek için yattıkları yere, baş hizasından, mutlaka eğim vermelisiniz. (Reflü yastıklarındaki gibi bir eğim yeterli olacaktır.)
- Giyim; dar kıyafetlerden bebeğinizi uzak tutun, kollarını bacaklarını rahat hareket ettirebileceği kıyafetler giysin ki, büyümesine engel olmasın. Pamuklu kıyafetler giydirin.
Bebeğinizin bu dönemindeki gelişimi ise; kafasını dik tutmaya çalışacaktır, yüzüstü yatırdığınızda kafasını kaldırabilir, hiç beklemediğiniz bir anda size gülücükler atabilir ve yine sizi şaşırtacak bir şekilde 'agu' gibi sesler çıkarabilir. Ellerini keşfettiği anda; ellerini birleştirebilir, merak ettiği nesnelere uzanmaya ve kavramaya çalışabilir.
Bebeğinizle ilk 3 ay sizin ve bebeğiniz için tam bir alışma süreci ve bu süre emin olun çok çabuk geçiyor. Tadını çıkarın, rahat olun, bebeğiniz de sizinle birlikte rahat ve mutlu olsun. 3. aydan sonra işiniz biraz daha kolaylaşacak çünkü artık karşınızda tepki veren, bıraktığınızda kendi başına oyun oynayabilen bir bebeğiniz olacak :)
Çalışan annelere uyarı !! Bebeğiniz 10 günlükken emzik verin ki sonradan biberona da rahat alışsın.. Ben çalışmadığım için Mina' ya emzik, biberon vermedim.. 2 aylıkken parmağını emdiğini gördüğümde emzik vermeye çalıştım ama almadı (emziği zorlamaya çalışınca da kafası karıştı parmak emmeyi de bıraktı gerçi :)) şimdi Mina 5,5 aylık ve biberondan süt içermeye çalışıyorum (malum yaz geldi düğün sezonu açıldı ve Mina' yı gürültülü/ kalabalık ortama sokmak istemediğimden, anneme 4-5 saat bırakabilirim diye düşünmüştüm) ama onu da almıyor.. Bu yaz düğünlerde demek ki eşimle sadece 2 saat durabileceğiz.. Siz çalışan anneler, bebeğinizi, mecbur bırakıp işe gideceğiniz için, doktorunuza da danışarak, emzik ve biberona alıştırırsanız rahat edersiniz.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder