27 Mayıs 2015 Çarşamba

Finance Assistant & Accountant/ Ceren Akın

Her şirketin kurulma amacı ve bu şirketlerde çalışan insanların ortak amaçları 'para kazanmak' tır. Hayatın malesef vazgeçilmezi olan parayı iyi yönetmezseniz, para kayıpları yaşayabilirsiniz. Bunun için şirketlerde, parayı yönetmek için, kocaman bir departman (muhasebe, SMM, YMM, denetimciler, finans ... kolay değil para yönetmek; bir dolu insan birbirini kontrol etmek durumunda) olan Muhasebe ve Finans departmanları bulunmaktadır. Departmanın Junior' ı olan 10.08.1989 doğumlu, Ceren Akın; muhasebenin ilk ayağını bizlere anlatacak.

Hangi okul/bölüm mezunusun?


Yıldız Teknik Üniversitesi, İktisat Bölümü

Şu an nerede, hangi departmanda çalışmaktasın?


Sabic Petrokimya, Finans ve Muhasebe Departmanı' ndayım.


Ne kadar süredir çalışıyorsun, çalışmış olduğun şirketler nelerdir?


Toplamda 3 senedir çalışıyorum, 2013 Kasım' a kadar aile şirketi olan Emiroğlu Sigorta Acenteliği ve Hüseyin Nevzat Akın Müşavirlik ofisinde çalıştım. Sonrasında Sabic Petrokimya' nın Finans Bölümü' ne geçtim.

Departmandaki pozisyonunu ve mesleğini kısaca açıklar mısın?

 

Departmanın Junior' ı (az kıdemlisi) olarak 'Finance Asistant & Accountant' görevindeyim. Sabic Turkey; Ortadoğu ve Afrika Bölgesi' nin en büyük ofisi, bu sebeple merkeze; 15 günde bir Türkiye' nin makro ekonomik ve politik raporları gönderiliyor, resmi muhasebe kayıtlarının (bir kısmı) tutulması, aylık finansal raporlamalar, bütün banka işlemleri, bir kısım vergisel işlemlerin desteklenmesi (BA/BS formlarının verilmesi, KDV Beyannamelerin hazırlanması gibi)

Ceren Akın

Bu mesleği seçme nedenin ?


Baba mesleği olduğu için :)

Mesleğinin zorlukları nelerdir?


Sayılarla uğraştığın ve evrakların doğruluğundan emin olmak için çok dikkatli olman gerekiyor.. 

Mesleğinin seni mutlu eden tarafları nelerdir?

 

Sayılarla uğraşmak hoşuma gidiyor

Mesleğinin Türkiye'deki yeri sence nedir?


Her sektörün olmazsa olmazı. Yasal zorunlulukları bir kenara bırakın, işinizde başarıyı koruyabilmek, efektif satış politikaları belirleyip etkin karlılık sağlamak için de gerekli. Basit bir deyişle; yaptığınız işin gelirini giderini bilmezseniz, neden kar edip neden gereksiz maliyet yüklediğini bilmezseniz, kazancınızı yönetmeniz mümkün olabilir mi sizce?

Kariyer hedefin ?


İnsan mutlu olduğu işi yapmalı. Dünyaya bir kere geliyoruz netice. Çocukken ağzıma sürmediğim acılı yiyecekleri şimdi kaşık kaşık yediğimi göz önünde bulundurursam, ağız tadımın değiştiği gibi ileride mesleki zevklerim de farklılık gösterebilir. Dolayısıyla ileride bu meslekte de yükselmiş bulabilirim kendimi, çok farklı bir sektörde çok farklı bir mevkide de :)

Bu mesleği seçmeseydin, tercihin hangi meslekten yana olurdu?


İç mimarlık. Kendi tasarım mobilyalarımı üretip iç mekan dekorasyonlarında bunları kullanmak isterdim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder