12 Haziran 2015 Cuma

Bebeğinizle ikinci 3 ay (3-6 ay arası)

Bebeğiniz artık anne karnında olmadığını, annesinden dışarıda, hatta annesinin ve babasının varlığı ile beraber etrafındaki her şeyi keşfetmeye hazır. Ek gıda döneminden önceki son durak, anne ve bebek için en tatlı dönemlerden biri 3-6 ay..Bu dönemin en kolay yanı, artık bebeğinizin gün içindeki uyku saatlerinin azalmış olmasına rağmen, kendi başına oyun oynayabilir veya ana kucağında iken, sizin iş yapmanızı sıkılmadan izleyebilir olması.

İkinci 3 aylık dönem (ikinci çeyrekte), o an için farkına varmasanız da, en keyifli, en tatlı dönem. Çünkü bebeğiniz anne sütüne devam ediyor, ek gıda süreci inanın emzirmekten daha zorlu (ilk başlarda), etrafını keşfettiği gibi, tepkiler vermeye başlıyor. Bu dönemdeki tek sıkıntı; bebeğinizin diş çıkarma sinyallerini vermesi. Diş etlerin kaşınması, salyalar (göğsü ıslanmasın diye, durmadan değiştireceğiniz boyun bezleri, çenesi isilik olmasın diye, elinizde durmadan ağız beziyle dolaşmanız gerecek.), kaşıntıdan dolayı gece uykularından uyanması, bazı bebeklerde de ateş ve ishale sebep olması biraz can sıkıcı olabiliyor. Bu dönemde el kavrama becerisi epey geliştiği için de eline ne geçerse, diş etlerini kaşımak için, ağzına almaya çalışacaktır. Doktorumuz bize; çok titizlik etmeyin, bırakın Mina evinizdeki mikropları da alsın ki bağışıklık kazansın, dediği için elinden düşürdüğü oyuncakları her defasında yıkamadan eline geri verdik. (bu sadece kendi evimiz için geçerli, dışarıda düşen oyuncakları tabiki de yıkıyoruz.) Kaşıntılara en faydası olan, buzluğa atılan diş kaşıyıcılarıydı.


Diş kaşıma
Acaba elim daha mı iyi bir kaşıyıcı ?!

Bu dönemde; artık sizin üstünüzden o şoku (anne oldum !! ) atacak, annelik konusunda da bebeğinizin ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayacak tecrübeli biri olarak evrim geçireceksiniz. Artık doğum çoookk geride kalmış gibi hissedip, yolunuza pratik, emin adımlarla devam edebilirsiniz. Bu dönemdeki en büyük fedakarlığınız bebeğiniz ile oyun oynamak, bebeğiniz; hazır çevresini keşfederken, siz onun gelişimi için yardımcı olmalısınız.

Bebeğinizin algılarının açılmış olması, güzel bir gelişim süreci olduğu kadar, bazı zorlukları da peşinden getiriyor. Sonuçta, bizler nasıl sevmediğiniz konularda tepki veriyorsak, hazır olun bebeğiniz de size tepkisini gösterecek :) Bebeğinizin ilk 3 ay bakımını kafanıza göre, kolaylıkla yaparken; artık burnunu, kulağını temizlemek, duşta bebeğinizi kavramak, saçını taramak zorlaşacak. Ben burun temizliğini Otribebe serum fizyolojik ile duşta yapıyorum (Mina duşta keyifli olduğu için, burun temizliğine, duşta aldırış etmiyor) Duştan çıkardığımızda da babasının kucağındayken kulak temizliğini yapıp, saçını tarıyorum. Duştaki zorluk ise; ellerini kullanmaya başladığı için, küvetine doldurduğumuz bütün suyu üstümüze fırlatıyor (üstünüz ve etrafınız baya ıslanıyor, bebeğiniz duş alırken, siz de mini bir duş almaya hazır olun), hareket kabiliyeti de arttığı için, düşmesin diye, küvette tutmanız da zorlaşıyor. Duştan sonra da giyinmeyi hiç sevmezler, algıları hazır açılmışken; oyuncaklarla ilgisini farklı yöne çekerek, hızlıca giydirebilirsiniz. Bakımın yanı sıra, bebeğiniz her şeyi anlıyorken, ona uyku düzeni oturtmanızın tam sırası. Ben Mina' yı en son 19:30' da emzirdikten sonra saat 20:30-21:00 gibi duşa sokuyorum (gün aşırı şampuanlayarak), duştan çıkınca pijamalarını giydirip, emziriyorum ve Mina bu rituele alışmış vaziyette, duş saatinde uyku vaktinin geldiğini anlıyor, emzirdiğim sırada hemen uyuyor. (düzeni kaçtığında, biraz huysuz oluyor, düzen oturtmanın da dezavantajları var ama düzenini ayda yılda bir kaçırıyorsanız, mutlaka siz de uyku düzenini sağlayın, rahat edersiniz) Emzirme demişken, 3-6 ay arasında, beslenmesinde fazla bir değişiklik yok, sadece emzirme aralarını ve emzirme süresini kısaltabilirsiniz. (3 saatte bir 15' şer dakika emzirebilirsiniz.), emzirme ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak, bebeğinizin gelişiminden bahsetmem gerekirse; 3-6 aylık süreçte aklımda kalan, Mina' nın gelişim konusundaki en baskın hareketi, çığlıklarıydı !! Biz bir terslik olduğunu düşünmüştük ama Mina sesiyle tanışıyormuş ve bu tanışma; çığlıklar, mırıldanmalar, kahkahalar, melodik sesler ve ba-ba-baaa olarak gelişti :) (bu iş babasına yaradı çığlıkların sonu 'baba' ya dönüştü ). Genelde 4. ayda bebeğinizin yarım tur dönmesi gerekiyor ama Mina biraz toplu bir bebek olduğu için 5,5 aylık dönemdeyken yarım tur dönmeye başladı ve 6.ayında tam tur dönmeyi becermişti. Dönebilen bebeğiniz, tahmin edersiniz ki, bacaklarını yukarıya kaldırıp, indirmelere, oyuncaklarına uzanıp onları iyice kavrayıp, elden ele geçirmelere de başlayacaktır. 3.aydan sonra hafif hafif ana kucağı eğiminde oturtmalara (kendini henüz dik tutamadığı için, mutlaka destek vermeniz gerekiyor) ve sert zeminde desteğinizle ayaklarını yere bastırtmaya başlayabilirsiniz. (ne kadar güçlü bastığına ve tekmeler atmasına inanamayacaksınız). 


Oyun halısı

Gelişimine destek olmak isterseniz, oyun halıları, çıngıraklar, ses çıkaran oyuncaklardan alabilirsiniz.Bu süreçte oyun halıları; uzanma, dönme, yuvarlanma, tekmeleme, farklı kumaş dokularını hissetme açısından epey yardımcı oluyor. Bebeğinizi de iç huzuruyla oyun halısında bırakıp, kendi başına nasıl vakit geçirdiğini gözlemleyebilirsiniz..

Bebeğinizle doya doya oyun oynayacağınız, karşılıklı konuşmalar, kahkahalar atacağınız bu süreci gönlünüzce yaşamaya bakın.. Bebeğiniz 6.ayda ek gıdalarla birlikte bir anda büyüyecek ve sizin iş yükünüz bir tık artacak, bu ikinci çeyrekte dinlenmeye, anın keyfini çıkarmaya bakın :)


Kahkahalar, çığlıklar

1 yorum :