29 Haziran 2015 Pazartesi

Mandala

Son birkaç aydır sosyal medyada, insanların 'boyama kitabı' benzeri kitaplardan alıp, boyamalarını paylaştıklarını görmüşünüzdür. İşin aslı; boyama kitabından çok daha fazlası. Daha ben hamileyken değerli abimiz Ahmet Mithat Tosun, beni Mandala konusunda bilgilendirmişti. (stresli, biraz agresif bir yapım olduğu için bana iyi geleceğini, çocuğumun da algılarının, artabileceğini belirtmişti.) Bunun için, önerisi üzerine, D&R' da satılan çocuklar için Mandala kitabını aldım. 

Öncelikle size Mandala' nın ne olduğunu belirteyim; eski Hintçe' de daire anlamına gelmektedir, daire dikkati ortasına çeken bir yapıya sahip olduğu için (Mandala' nın ana fikri de bu, dikkatinizi çizime verip negatiflerden arınma süreci) bir çok kültürde (islami yapılar, hristiyanlıkta, doğada..) mandala izlerine rastlayabilirsiniz.

Mandala


Mandala çizimi öncesinde; renkli mandala örneklerinden inceleme yapılarak, kişinin hafızasını, renk algısını arttırarak boyamaya geçilebilir. Boyamada; çoğunlukla tavsiye edilen, sessiz bir ortamda fonda klasik (rahatlatıcı) bir müzik eşliğinde, önünüzde rengarenk keçe (daha parlak renk seçenekleri olduğu için keçe kalem tavsiye ediliyor.) kalemleri ile dilediğinizde parçadan dilediğiniz renk ile başlayabilirsiniz. Daha sonrasında, kendinizi hazır hissettiğinizde, kendi mandalanızı kendiniz oluşturabilirsiniz. Boş bir sayfaya dilediğinizce çizimler yapıp (cetvel, geometrik cisimlerden yardım da alabilirsiniz) içini istediğiniz gibi boyayabilirsiniz. Bu da sizin veya çocuğunuzun hayal gücünü geliştirecektir.

Mandala


Mandala' nın faydaları; duygusal tatmin, karar verme mekanizmaların güçlenmesi, organizasyon becerisinin gelişmesi, yaratıcılık, girişkenlik, motivasyon, yıkıcı enerjiyi amaca odaklayıp atmayı sağlar. Bunların dışında psikoterapide de mandala önerilmektedir. (ölüm-kayıp yaşayanlar, anne-baba ayrı yaşayan çocuklarda, davranış bozukluğu gösterenlerde, sosyalleşme, akran iletişim zorlukları, okul korkusu yaşayan çocuklarda, stresli, kaygılı insanlarda)


çocuklar için mandala
Çocuklar için Mandala Örneği


Daha fazla bilgi için Mandala kitaplarından alabilirsiniz. Bizim kitabımız; Dr.Gökben Hızlı Sayar- İrfan Sayar' ın Mandala Boyama Kitabı. (İçerik için kitaptan yararlandım ama hepsini yazmadım, alıp siz de okuyun diye :))

Kolay gelsin..:)

Not: Resimler internetten alıntıdır..

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder