1 Haziran 2015 Pazartesi

Kahramanmaraş

Sadece dondurma şehri demek Kahramanmaraş' a ayıp olur, tarhana, çörek, kelle-paça ve en önemlisi Kahraman ünvanına, madalyasına haksızlık..Kahramanmaraş yaklaşık 1.090.000 nüfuslu küçük ama kalabalık bir şehir (anlayacağınız üzere haftasonları epey kalabalık oluyor). Ahir Dağı' nın eteklerine doğru kurulmuş, Akdeniz Bölgesi' nde bulunan madalyalı kahraman şehrimiz..

Kalınacak yer

Şehir merkezinde bütçenize uygun herhangi bir otelde kalabilirsiniz. 

Nasıl gidilir?

Araba ya da tren ile gidebilirsiniz, mesafeniz uzak ise; şehirde havaalanı bulunmaktadır. THY, Pegasus (haftanın sadece 3 günü), Anadolu Jet (sadece Ankara'dan) uçuşları var. Havaalanı şehre 10-15 dakikalık mesafededir.

Şehir içi ulaşım

Otobüs, minibüs veya taksi ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz

Gezilecek yerler

Kahramanmaraş Kalesi; 'Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar olamaz!!' yazısıyla tepeye doğru çıktığınızda, şehre kuşbakışı bakabileceğiniz tepelikteki kafesinde oturabilir, askerlerin Türk bayrağını tekrardan dalgalandırdıkları yeri ve kale müzesini gezebilirsiniz. Tepede kaleden sadece küçük bir kalıntı kalmış. Dipnot; kale restorasyonunu şehir kendi bütçesi ile tamamlamış..

Kale

Kale Müzesi

Kaleden Manzara

Türk Bayrağı

Şehir Merkezi

Kale Kapısı

Ulu Camii; Kaleden şehir merkezine doğru indiğinizde sol tarafınızda tarihi minaresiyle dikkatinizi çekecektir.

Ulu Camii

Kapalı Çarşı; Ulu Camii' den sonra Trabzon Bulvarı' na kadar sol taraftaki herhangi bir dar sokaktan girdiğinizde kendinizi çarşıda bulabilirsiniz.

Kapalı Çarşı

Alışveriş

Şehir merkezinde yürürken ya da kapalı çarşısında; hediyelik yemeniler, ahşap oymalar, çerezlik tarhanalar, çorbalık tarhanalar alabilirsiniz. Tarhanaları alıp evinizde kolayca çorba yapabilirsiniz: 200/300 gr tarhanayı suda yumuşattıktan sonra 4-5 bardak su ilave ederek kaynatın (hiçbir şey ilave etmeden) pişince tereyağında nane kızdırarak üzerine döküp servis edebilirsiniz. (buğday+ekşi yoğurt+ tarhana tadı severseniz, tavsiye ederim) 

Çarşı

Tarhana

Ahşap Oyma

Yemeni

Mado' nun merkezi olan Yaşar Pastanesi' nden meşhur dövme dondurmalarından alabilirsiniz.  Dondurma da uzun yolda dayanır mı hiç demeyin :) Gideceğiniz mesafeye göre, dondurmanızı özel paketleyerek size vereceklerdir. (korkmayın erimiyor :) ) Ayrıca şehirde Piazza Alışveriş Merkezi bulunmaktadır, giyim,fast-food gibi ihtiyaçlarınızı buradan da karşılayabilirsiniz.

Yemek

Şehir merkezinde bir sürü kelle-paçacı gördüm, baya güzel de yapıyorlarmış ama benim pek sevdiğim bir yemek olmadığı için girip denemedim, bu sebeple önerebileceğim bir yer yok. Biz karnımızı Turaç' ta doyurduk, etleri ve çorbaları oldukça lezzetli ve değişik, Turaç' ın; iç dekorasyonu, ikramları ve tatlı ikramlarına bayıldım. Burada yöreye özel yemeklerden bulabilirsiniz.

Turaç

Turaç

Turaç

Merkezde dolaşırken atıştırmalık yumuşak çöreklerini deneyebilirsiniz, taş fırında yapılanlar; taze ve lezzetli oluyor. 

Yumuşak Çörek

Dondurma ve tatlı için Trabzon Bulvarı' ndaki Yaşar Pastanesi' ne gidebilirsiniz. (Türkiye' deki tüm Mado' lara bu pastaneden dağıtım oluyormuş..)

Trabzon Bulvarı


Dillere destan olmuş, madalyalı kahraman şehrimize günübirlik gelerek bu bahsettiğim yerleri rahatlıkla gezebilir; dondurmanızı da alıp evinize senelik dondurma stoğunuzla dönebilirsiniz.

Şehir Merkezi


Merak edenler için, şehrin madalyası ve kahraman ünvanı açıklaması : Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Savaşın’da şehir halkı ile birlikte topyekun direniş göstermesi ve çevre vilayetlerinde yardımına koşması büyük takdir toplar. Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş' a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yöneticileri toplanır, bir durum tespiti yapar. Sonunda Ankara'ya " Maraş' ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur " cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın da onayı ile İstiklal Madalyası' nın Maraş' ta fertlere değil, şehir halkına verilmesi kararlaştırılır ve Kahramanmaraş  bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir. Kahramanmaraş' lı 1925 yılından beri her yıl Kurtuluş günü olan 12 Şubat Bayramında İSTİKLAL Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yad eder ... // www.k-maras.com



İyi Gezmeler..

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder